RadosnaPolana.pl Dom i rodzina Jakie warzywa spożywać zimą?

Jakie warzywa spożywać zimą?

Warzywa leżą w wiklinowym koszyku na stole

O ile wiosna i lato obfitują w świeże warzywa, tak zimą wybór warzyw sezonowych znacznie się zmniejsza. Oczywiście nie możemy zrezygnować ze spożywania warzyw, są one kluczowe dla naszego zdrowia (zaleca się spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie). Jak więc sobie poradzić zimą, jeśli nie zrobiliśmy wcześniej żadnych przetworów, które można byłoby teraz wykorzystać? Podpowiadamy.

Warzywa sezonowe zimą

W okresie zimowym sprzedawane są następujące warzywa sezonowe:

  • brukselka
  • buraki
  • cebula
  • czosnek
  • dynia
  • fasola
  • jarmuż
  • kalarepa
  • kapusta
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • roszponka
  • rzepa
  • seler
  • ziemniak
  • soczewica
  • ciecierzyca

Jeśli nie przepadamy za powyższymi produktami, musimy sięgnąć po warzywa szklarniane lub importowane z cieplejszych krajów, zyskujemy wtedy dużo więcej możliwości kulinarnych.

Dobrą alternatywą dla świeżych warzyw będą także mrożonki i przetwory. Wbrew obiegowej opinii, mrożone produkty zachowują wszystkie swoje właściwości i można je spożywać bez obaw, ich zaletą jest również cena. Z kolei przetwory są przepyszne i kojarzą się z domowymi obiadami u babci. Ich cena jest nieco wyższa, jednak jeśli zależy nam przede wszystkim na smaku, warto po nie sięgnąć.

Przepisy na zimę z warzywami

Skoro wiecie już jakie warzywa są dostępne w sezonie zimowym, mamy dla was kilka propozycji obiadów.

  1. Zupa ziemniaczano-serowa z jagnięciną.  To wykwintne danie i ciekawy sposób na podanie ziemniaków. Zupa jest bardzo pożywna, więc doda nam energii w zimne dni. Jeśli zależy nam na eleganckim sposobie podania, z jagnięciny zróbmy szaszłyki. Możemy także skropić zupę oliwą truflową i pesto.
  2. Zapiekanka ziemniaczana z rybą i porami.  To danie, w którym wykorzystujemy aż dwa zimowe warzywa – ziemniaki i pora. Możemy wykorzystać dowolne ryby, jednak my szczególnie polecamy wykorzystać anchois, matjasy i fileciki z sardeli.
  3. Ryba po grecku.  Chociaż pozornie w tym daniu główną rolę gra ryba, to warzywa użyte do przygotowania sosu są równie istotne. Wykorzystamy tu marchew, pietruszkę, cebulę i pora w dużych ilościach. To danie kojarzy się z Wigilią, jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy jadali je także na co dzień.
  4. Serbskie danie jednogarnkowe z fasolą.  Chociaż niewątpliwie fasola ma wiele zalet, warto nadać jej pikantnego smaku. Taki efekt uzyskamy poprzez dodanie do dań z fasoli papryczek chilli i ostrej kiełbasy (możemy wykorzystać na przykład chorizo).

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Related Post

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close