O ile wiosna i lato obfitują w świeże warzywa, tak zimą wybór warzyw sezonowych znacznie się zmniejsza. Oczywiście nie możemy zrezygnować ze spożywania warzyw, są one kluczowe dla naszego zdrowia (zaleca się spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie). Jak więc sobie poradzić zimą, jeśli nie zrobiliśmy wcześniej żadnych przetworów, które można byłoby teraz wykorzystać? Podpowiadamy.
Warzywa sezonowe zimą
W okresie zimowym sprzedawane są następujące warzywa sezonowe:
- brukselka
- buraki
- cebula
- czosnek
- dynia
- fasola
- jarmuż
- kalarepa
- kapusta
- marchew
- pietruszka
- por
- roszponka
- rzepa
- seler
- ziemniak
- soczewica
- ciecierzyca
Jeśli nie przepadamy za powyższymi produktami, musimy sięgnąć po warzywa szklarniane lub importowane z cieplejszych krajów, zyskujemy wtedy dużo więcej możliwości kulinarnych.
Dobrą alternatywą dla świeżych warzyw będą także mrożonki i przetwory. Wbrew obiegowej opinii, mrożone produkty zachowują wszystkie swoje właściwości i można je spożywać bez obaw, ich zaletą jest również cena. Z kolei przetwory są przepyszne i kojarzą się z domowymi obiadami u babci. Ich cena jest nieco wyższa, jednak jeśli zależy nam przede wszystkim na smaku, warto po nie sięgnąć.
Przepisy na zimę z warzywami
Skoro wiecie już jakie warzywa są dostępne w sezonie zimowym, mamy dla was kilka propozycji obiadów.
- Zupa ziemniaczano-serowa z jagnięciną. To wykwintne danie i ciekawy sposób na podanie ziemniaków. Zupa jest bardzo pożywna, więc doda nam energii w zimne dni. Jeśli zależy nam na eleganckim sposobie podania, z jagnięciny zróbmy szaszłyki. Możemy także skropić zupę oliwą truflową i pesto.
- Zapiekanka ziemniaczana z rybą i porami. To danie, w którym wykorzystujemy aż dwa zimowe warzywa – ziemniaki i pora. Możemy wykorzystać dowolne ryby, jednak my szczególnie polecamy wykorzystać anchois, matjasy i fileciki z sardeli.
- Ryba po grecku. Chociaż pozornie w tym daniu główną rolę gra ryba, to warzywa użyte do przygotowania sosu są równie istotne. Wykorzystamy tu marchew, pietruszkę, cebulę i pora w dużych ilościach. To danie kojarzy się z Wigilią, jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy jadali je także na co dzień.
- Serbskie danie jednogarnkowe z fasolą. Chociaż niewątpliwie fasola ma wiele zalet, warto nadać jej pikantnego smaku. Taki efekt uzyskamy poprzez dodanie do dań z fasoli papryczek chilli i ostrej kiełbasy (możemy wykorzystać na przykład chorizo).