RadosnaPolana.pl Dom i rodzina Kawa z kakao — czy to dobre połączenie?

Kawa z kakao — czy to dobre połączenie?

Kobieta robi kawę z kakao

Artykuł partnera.

Mała czarna to napój spożywany każdego ranka przez wiele osób. Oprócz cenionych walorów smakowych jej niewątpliwym atutem jest szybkie pobudzenie organizmu do działania. Co ciekawe, według niektórych badań jeszcze lepsze efekty może dać połączenie kawy z kakao. Składniki te świetnie się uzupełniają i mogą znacznie poprawić samopoczucie w ciągu dnia. Jak zaparzyć ten napój, aby zachować wszystkie właściwości? Dowiedz się, jakie zalety ma kawa z kakao i sprawdź, dlaczego warto przygotowywać ją każdego dnia.

Jakie właściwości ma kakao?

Kakao wykorzystuje się do produkcji różnych wyrobów spożywczych takich jak gorzkie czekolady. Suchy, gorzkawy proszek jest też popularnym składnikiem domowych ciast i wypieków. Wysokiej jakości kakao jest źródłem wielu ważnych substancji odżywczych i witamin. Największą zaletą tego produktu jest jednak wysoka zawartość polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, wspierają krążenie krwi i mają pozytywny wpływ na pracę mózgu.

Warto zwrócić uwagę na jakość kakao, które kupuje się w sklepie. Zawartość polifenoli i innych składników różni się między poszczególnymi rodzajami tego samego produktu. Trzeba zaznaczyć, że słodkie napoje w proszku bazowane na kakao nie wykazują tych samych właściwości.

Czy w kakao jest kofeina?

Pijąc kakao, większość osób dodaje trochę cukru, aby usunąć gorzki posmak. Z tego powodu nie wszyscy są świadomi, że napój ten zawiera kofeinę. Substancja ta występuje w różnych roślinach i stanowi mechanizm obronny przed szkodnikami. Można ją znaleźć także w kakao. Co prawda, jest jej znacznie mniej niż w kawie, ale mimo to napój może działać pobudzająco.

Jakie właściwości ma kawa z kakao?

Jak zostało wcześniej wspomniane, samo kakao ma wiele zalet, dla których warto spożywać ten produkt. Niedawno odkryto jednak pozytywne właściwości, które kakao zyskuje w połączeniu z kofeiną. Napój sporządzony z tych składników poprawia koncentrację, pobudza, a jednocześnie obniża ryzyko niepokoju i rozdrażnienia, które często wywołuje kawa.

Można więc stwierdzić, że właściwości kakao oraz kofeiny świetnie się uzupełniają. Wzmacniają swoje działanie i wpływają bardzo pozytywnie na zdolności skupienia i funkcje poznawcze. Spożywając ten napój, można lepiej przyswajać i przetwarzać informacje trafiające do mózgu. Co więcej, kofeina z kakao ma znacznie mniej negatywnych właściwości od samej kawy, która w nadmiernych ilościach może być bardzo niezdrowa.

Kawa z kakao — jak przygotować?

Do przygotowania opisywanego napoju potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości składniki — mieszanka, np. kawa speciality i kakao. Jest to połowa sukcesu, gdyż sam proces parzenia nie wymaga żadnych dodatkowych kroków. Zmielone ziarna należy sporządzić w ulubionym sprzęcie. Z kolei kakao przed dodaniem do naparu trzeba wymieszać z niewielką ilością wody.

Przygotowując kawę z kakao, warto sięgnąć po ciemno palone, aromatyczne ziarna ze słodkimi nutami czekolady i orzechów. Będą one świetnie komponować się z gorzkim posmakiem kakao. Szeroki wybór wysokiej jakości mieszanek znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Odpowiednie ziarna zapewnią oczekiwane walory smakowe, zgodne z indywidualnymi upodobaniami.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Related Post

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close